top of page
Metastatik Beyin Tümörü Nedir​
Vücudun herhangi bir organında yer alan tümörün beyine yayılmasına metastatik beyin tümörü denilir.
Beyine metastaz yapan kanserler arasında en sık AkciÄŸer, meme, cilt (melanom), lenf, kolon, böbrek ve tiroid kanserleri görülür.
Metastatik tümörler bir veya birden fazla olabilir
Metastatik Beyin Tümörü Yakınma ve Bulguları
Genel beyin tümörü bulguları ile aynıdır
Metastatik Beyin Tümörü Tanı Yöntemleri​
Vücudun herhangi bir organında Kanser tanısı olan hastada beyinde kitle saptandığında öncelikle metastaz akla getirilmelidir.
Beyinde MR ile saptanan kitle sayısı birden fazla ise metastaz öncelikli tanı olarak düÅŸünülür (bazı beyin tümörleri de çoÄŸul odaklı olabilir).
Metastaz olduÄŸu kuÅŸkusu olan çoÄŸul kitlelerde; bilinen primer odak yoksa veya saptanamadı ise tanı amaçlı stereotaktik biyopsi yapılması uygun olur.
Metastatik Beyin Tümöründe Tedavi
Metastatik beyin tümörlerinde tedavi yöntemi Onkolog, Radyasyon onkoloÄŸu, Nöroradyolog ve Beyin cerrahından oluÅŸan konseyde hastanın durumu çeÅŸitli açılardan deÄŸerlendirilerek karar verilir.
Metastatik Beyin Tümörü Hangi Durumlarda Ameliyat edilir
Tek ve belli büyüklüÄŸün üstündeki kitlelerde ideal tedavi süreci ameliyat ile kitlenin çıkarılması ile baÅŸlar.
Tanısı konulmuÅŸ bir kanser hastasında eÄŸer tümör radyasyona ve kemoterapiye yanıt vermiyor ise, hastada bulgu yaratacak derecede büyük ise ve/veya ÅŸuur bozukluÄŸu yaratıyor ise ameliyat etmek en doÄŸru seçenektir.
Metastatik beyin tümörü düÅŸünülen ancak bilinen bir kanser öyküsü olmayan hastada vücut BT, MR veya PET ile tarama yapılması tedavide zaman kaybına ve geri dönüÅŸümsüz nörolojik kötüleÅŸmeye yol açma riski nedeniyle doÄŸru bir tercih deÄŸildir.
Ameliyat veya biyopsi ile beyin deki kitlenin tanısının konulması hızlı tedavi imkanı sağlar.
bottom of page