Bel Fıtığı Nedir?
Genellikle ağır kaldırma veya beli zorlayan hareket sonrasında ortaya çıkan kalçaya ve bacağa yayılan bel ağrısıdır.
Her Bel Ağrısı Bel Fıtığı Mıdır?
Bel ağrısı çoğunlukla bel kaslarında ortaya çıkan kasılmalara bağlı olarak görülür. Bu tür ağrılar halk arasında lumbago, bel tutulması vb. tanımlanır. Fıtık ağrısının en önemli farkı kalçaya ve bacağa doğru yayılmasıdır.
Bel Fıtığında Ağrı Dışında Yakınma Veya Bulgu Varmıdır?
Bel fıtığının ağrı dışında en önemli bulguları Bacağa veya ayağa yayılan uyuşma, karıncalanma hissi, Bacak veya ayakta güçsüzlük gelişmesidir.
Bel Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur?
Doktor muayenesinde bel fıtığının varlığından kuşkulanırsa tanı için MR çekilmesi gereklidir.
Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Atak sırasında: Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaç Bele sıcak uygulama 3 günü aşmayan yatak istirahati, Eğilerek iş yapma, ağır yük kaldırma gibi beli zorlayıcı hareketlerden kaçınma Yakınmalar düzelmez ise Fizik tedavi uygulaması uygun olur.
Hangi Durumlarda Ameliyat Olmak Gereklidir?
Ilaç tedavisi, istirahat ve fizik tedavisine rağmen geçmeyen ağrı Bacak veya ayakta güçsüzlük ayakta, bacakta, kalıcı uyuşukluk İdrar kaçırma, tutamama
Bel Çekme ile Bel Fıtığı Tedavi Edilir Mi?
Geleneksel yöntemlerle veya bilimsel yöntemlerle yapılan çekme işlemi ile belde kasılmış olan adalenin gevşemesi mümkündür. Ancak bu işlem bel fıtığını tedavi etmez sadece kasılmaya bağlı ortaya çıkan bel ağrısını giderir.
Masaj ile Bel Fıtığı Tedavi Edilir Mi?
Masaj ile bel ağrısına yol açan kasların gevşetilmesi ve bu yolla bel fıtığında hastayı rahatsız eden bel ağrısı giderilebilir. Bel fıtığı tedavi edilmez.
Bel Fıtığının Farklı Ameliyatları Var Mıdır?
Evet değişik ameiyat yöntemleri vardır.
1. Klasik bel fıtığı ameliyatı: Fıtık seviyesinde 5-10 cm kesi yapılarak fıtık bölgesindeki omurga traşlanmasının ardından fıtık parçası çıkarılır
2. Mikrocerrahi ile fıtık ameliyatı: Aynı işlemler mikroskop kullanılarak yapılır. Cerrahın görüş detayını arttırdığı için tercih edilir.
3. Minimal invaziv mikrocerrahi: 2 cm kesi ile mikroskop kullanılarak yapılır. Küçük bir kesiden ve kas dokusuna zarar vermeden girişim yapma olanağı sağlar.
4. Endoskopik diskektomi: 1-2 cm kesi ile fıtığın çıkarılmasını sağlar. Her bel fıtığı için uygun değildir. Hangi ameliyat yöntemi tercih edilmelidir.
Küçük kesilerden yapılan ameliyatlar hastaların hızla günlük yaşama dönmesini sağlamaktadır. Minimal invaziv mikrocerrahi veya fıtığın özellikleri uygunsa endoskopik diskketomi tercih edilebilir.
Ameliyatın Felç Oluşturma Riski Var Mı?
Fıtık ameliyatın sinirin çevresinde yapılan bir ameliyattır. Ancak Beyin Cerrahlarının eğitimi sinirin içinde ve çevresindeki hastalıkların cerrahi yöntemle tedavi edilmesine yöneliktir. Bu nedenle iyi eğitimli ve deneyimli bir beyin cerrahının ameliyat sırasında sinire zarar vererek felç yapma olasılığı yoktur. Hastalar güvenebilecekleri bir BEYİN CERRAHINA gönül rahatlığı ile ameliyat olabilirler.